8 leggyakoribb téma

Mely betegségek okozhatnak székrekedést?

1355
HOZZÁSZÓLÁS:

Székrekedést nem csupán a gyomor-bél rendszer betegségei okozhatnak, hanem számos, más szervrendszert vagy az egész szervezetet érintő kórállapot.szekrekedes5

Mely betegségek válthatnak ki szorulást?

Minden, a szervezet legyengülésével járó, tartós fekvésre kényszerítő betegség következménye lehet székrekedés.

Gyakoriak a hormonális okok.

Cukorbetegeknek gyakran van székrekedésük a cukorbetegség vegetatív idegrendszert megzavaró, bélműködést rontó idegszövődményei miatt.

A pajzsmirigy csökkent működésének is jellemző tünete a ritkuló, nehéz széklet. A mellékpajzsmirigy túlműködése, az agyalapi mirigy csökkent működése, a káliumhiánnyal járó mellékvese-betegségek egyik tünete lehet a székrekedés.

Ugyancsak sok gondot okoz az idegrendszer különböző megbetegedéseihez társuló, gyakran súlyos székrekedés. Ismert példa az elsősorban időseket érintő Parkinson-kór, valamint a sclerosis multiplex, gerincvelő-sérülések, bénulással járó betegségek.

Székrekedést, székürítési nehézséget okoz bármilyen szűkület, mechanikus akadály a bélrendszerben, pl. daganatok, krónikus gyulladásos bélbetegségek, divertikulozis (a vastagbelek korral szaporodó kis kiöblösödései), hegesedések.

A végbél különböző megbetegedései, pl. fájdalmas aranyér, fisszúra, véghélprolapszus (a nyálkahártya kicsuszamlása), rectokele vagy daganat a székelés végső fázisának, a széklet kiürítésének zavarát okozhatja, ezzel vezetve székrekedéshez.

Ha nincs szervi ok

Ismert a krónikus székrekedés és lelki betegségek, pszichés zavarok összefüggése. Egy felmérésben a szorulásos betegek 65%-ában találtak valamilyen pszichiátriai betegséget, elsősorban szorongást, depressziót, krónikus fájdalom szindrómát, evési zavarokat. Fordítva is igaz, depressziós, szorongó betegek között gyakoribb a székrekedés előfordulása.

A krónikus szorulásban szenvedő betegek többségénél a legkörültekintőbb kivizsgálással sem találnak okot a székrekedés hátterében. Ha a székrekedés szervi oka hiányzik, azaz nincs képalkotó vizsgálatokkal vagy szemmel látható anatómiai vagy mérhető laborkémiai eltérés, funkcionális székrekedésről beszélünk.

A funkcionális székrekedés gyakori, sokszor egy életen át tartó állapot. Ilyenkor a széklet vagy a vastagbelekben időzik a kelleténél tovább, vagy kiürítése szenved zavart, de sokszor egyidejűleg észlelhető a két működési zavar, melyeknek pontos okát ma még nem tudják.

1355
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]