8 leggyakoribb téma

Így előzheti meg a székrekedést természetes módszerekkel

1349
HOZZÁSZÓLÁS:

szekrekedesAz egészség megőrzésének az egyik legjobb módja az élelmi rostokban gazdag étrend, amely kiválóan enyhíti, meg is előzi a székrekedést. A rost a növényi táplálékokban lévő emészthetetlen anyag. Az elfogyasztott gyümölcsök, zöldségek, szemes termények rostállománya a gyomorban és a vékonybélben összegyűlve magába szívja a folyadékokat, s feldúsult tömege miatt kihajtja a salakanyagot a belekből.

A napi rostbevitel ideális mennyisége 20-30 g, amit könnyen biztosíthatunk, ha rostos gabonapelyhet reggelizünk, eperszemekkel a tetején. Az ebéd vagy vacsora körete legyen 125 g főtt bab vagy barna rizs, salátával kiegészítve.

Az áldásos bolhamag

Készítsünk muffint vagy pogácsát bolhamag útifűvel – kereskedelmi nevén: psyllium, pszillium.  A liszthez keverjünk 2 kiskanálnyi magot vagy korpát. A természetes hashajtó a nem makacs székrekedést kiválóan enyhíti, bár a hatás rendszerint csak egy nap után jelentkezik. Bolhamagot vagy korpát zabpehelyre, joghurtra is szórhatunk.

Vizeskulacs

Ha elmegyünk otthonról vagy dolgozunk, mindig legyen nálunk folyadék, amelyből napközben többször kortyolhatunk. Az idősek rendszerint nem isznak eleget, márpedig a székrekedés egyik fő oka a folyadékhiány. A korral a szomjúságérzet ugyancsak gyengül, és csökken a testfolyadékok mennyisége: míg 60 éves kor alatt a férfiak testtömegének körülbelül 60 százalékát, a nőkének 52 százalékát víz alkotja, addig 60 év felett az arány 52 és 46 százalék. Ráadásul öregkorban a vese hatásfoka is romlik, kevésbé képes a vizelet koncentrálására, tehát több folyadékot veszít a szervezet.

Egy különleges módszer

A biofeedback az akaratlanul végbemenő testi-lelki folyamatok tudatosításának és ellenőrzésének módszere. A kezelés elektromos érzékelők segítségével történik, melyek a légzést, a vérnyomást, a szívfrekvenciát, az izomfeszítést, a testhőmérsékletet és az agyhullámokat mérik, illetve alakítják át a szemünk és/vagy fülünk számára értelmezhető látható és hallható jelekké.
A kapott értékeket ezután a beteg megpróbálja tudatosan befolyásolni: a páciens felismeri azokat a gondolatokat és érzéseket, amelyek a mért értékeket valószínűleg a javulás irányába mozdították, majd ezeket újra és újra felidézi az újabb változtatások eléréséhez.

Tudományos vizsgálatok szerint ezzel a technikával lehetővé válik például a szívritmus vagy a gyomorban termelődő sav mennyiségének szabályozása, asztmások számára a hörgőfal izomzatának tudatos ellazítása stb. A biofeedback hosszú távon hatékonyabban enyhíti a székrekedést, mint bármilyen hashajtó, étrend vagy testmozgás. A technikáról pszichológusnál, pszichiáternél, természetgyógyásznál tájékozódjunk.

A depresszió szerepe

A központi idegrendszer és a bélműködés között szoros kapcsolat áll fenn. Ezért nem kívánjuk az ételt lelki megpróbáltatások idején, ezért kíséri sokaknál hányinger az idegességet, lámpalázat. E szoros összefüggés lehet a magyarázata annak is, hogy gyakoribb a székrekedés azok körében, akik szoronganak, depressziósok, vagy nem képesek bensőséges emberi kapcsolatok kialakítására. A jelenség oka nyilván az, hogy a lelkiállapot befolyásolja az emésztőrendszert az aggyal összekapcsoló idegek működését. Valószínűleg ez magyarázza azt is, hogy miért olyan hatékonyak az antidepresszánsok már kis dózisban is bizonyos gyomor- és bélrendszeri panaszok, például az irritábilisbél-szindróma esetén.

Tevékeny életvitel

Mozogni, mozogni, mozogni! A testmozgás minden testrészünkre jótékonyan hat – a bélrendszer sem kivétel ez alól. Aki ülő életmódot folytat, aki az autójából kiszállva a munkahelyén is jóformán csak ül, hazaérve pedig lehuppan a fotelba vagy a kanapéra a tévé elé, és a maradék szabadidejét heverészéssel tölti, ne csodálkozzon, ha egy idő után bélrenyheséget, székrekedést és aranyeret tapasztal.

Reggeli örömök

A székletürítésre legjobb ébredés után körülbelül fél órával sort keríteni, közvetlenül a reggeli kávé vagy tea elfogyasztása után. Nem egészséges, ha kapkodva kelünk, és sebtében, már féllábbal az utcán hörpintjük fel a csésze feketét, evés nélkül. Alakítsunk ki olyan napirendet, amely kényelmes reggeli rutint tesz lehetővé, s időt hagy a napi első vagy egyetlen nagydologra is. Felkelés után kapkodás nélkül fogyasszuk el a reggelit és a forró teát vagy kávét. A gyomorba kerülő táplálék beindítja a bélmozgást, a reggeli után fél órával tehát vegyük célba a mellékhelyiséget. Akkor is vezessük be ezt a gyakorlatot, ha eleinte nem érezzük szükségét a székelésnek, és nem is hoz “eredményt”. A szervezet idővel veszi a jelzést, s a bélmozgás igazodik az új szokáshoz.

Gyógyszerek mellékhatásai

Írjuk össze, milyen gyógyszereket szedünk, majd mutassuk meg a listát az orvosnak. Számos készítmény okozhat székrekedést, vagy súlyosbíthatja a problémát, például az aluminiumot vagy kalciumot tartalmazó savkötők, az antikolinerg szerek – egyes gyomorsavcsökkentők, pupillatágítók -, az antidepresszánsok, az antihisztaminok, a kalciumcsatorna-blokkolók, a béta blokkolók, mindkettőt vérnyomáscsökkentésre és szívritmus-szabályozásra adják, a vizelethajtók, a vaskészítmények, a narkotikumok, altatók, a nem szteroid gyulladásgátlók, az ópiátok, kábító hatású fájdalomcsillapítók, valamint az elmegyógyászatban használt pszichotróp szerek.

Vizeletteszt

Vizeletünk túlnyomórészt vízből és a vese által a vérből kiszűrt salakanyagokból áll. Természetes, egészséges színe átlátszó halványsárga. Színváltozása kiválóan jelzi a szervezet folyadékhiányos állapotát.

Ha a vizelet egészen halványsárga vagy majdnem színtelen, testünk folyadékszintje megfelelő, minél sötétebb sárga, annál inkább szükségünk van a folyadékpótlásra.

A természetes táplálékok alig befolyásolják a vizelet színét, bár egyes élelmi festékanyagok megszínezhetik, ilyen például a cékla. A B-vitaminok különösen erős vizeletfestő hatással rendelkeznek, de ez csak a sárga árnyalataiban jelentkezik: erős neonsárga vagy narancssárga lesz. Beszédesebb jel a színnél a vizelet átlátszóságának megváltozása: ha zavaros, habos, opálos vagy üledékes, akkor húgyúti fertőzés, vesekő, súlyosabb veseprobléma állhat a háttérben.

1349
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]