8 leggyakoribb téma

Egyszeri és idült székrekedés

1233
HOZZÁSZÓLÁS:

A székrekedés jellegzetesen a mai civilizált ember panasza. Egy egészséges felnőtt áltaszékrekedéslában naponta egyszer ürít székletet. A székürítés a legtöbb embernél a reggeli felkelés után, ill. egyénenként – a megszokástól függően – más-más időben zajlik le. Vannak azonban makkegészséges, panaszmentes emberek is, akik naponta kétszer, sőt háromszor is székelnek, és akadnak olyanok, is akik csak két- vagy háromnaponként. 

Amennyiben a megszokott székelési inger és az azt követő székelés kimarad, székrekedésről beszélünk. Attól függően, hogy a kimaradás egyszeri vagy rendszeres, gyakori jelenség-e, megkülönböztetünk egyszeri és idült székrekedést. 

  • Egyszeri székrekedés a gyermek- és a felnőttkorban egyaránt előfordulhat. Oka lehet pl. az, hogy valaki reggel későn kel fel, és attól való félelmében, hogy az iskolából vagy munkahelyéről elkésik, elmulasztja a székelési inger kielégítését. – Különösebb magyarázatra azért sem szorul, mivel gyakran magától visszaáll a megszokott székelés.
  • Az idült székrekedés egyszerűen megfogalmazva heti háromnál kevesebb székelést jelent. Ha pl. a munkahelyünkön vagy az iskolában egy-egy perisztaltikus hullám után jelentkező székelési ingert újra és újra kénytelenek vagyunk elfojtani, harmadszorra elképzelhető, hogy már nem jelentkezik az inger, és a széklet akár három-négy napig is kimaradhat. A kimaradás oka ilyenkor az, hogy a végbélnyílás előtti tágult ampullában meggyűlő székletből visszaszívódik a víz, ezért tömege csökken, “besül”. Mivel ezzel egy időben csökken a bélfalra gyakorolt nyomás, amely a székelési ingert kiváltaná, egy időre kialszik a székelési inger.

Idült székrekedése annak van, aki hetekig, hónapokig, évekig, sőt néha egész életén át három-négy naponként, akkor is csak rendszertelenül és hashajtó segítségével képes székelni. Az idült székrekedés oka rendszerint idegesség, szorongás vagy rendetlenség. Nem kívánatos idült székrekedés esetén a hashajtóval való öngyógyítás. Sokkal kívánatosabb és célravezetőbb, ha legalább egy ízben orvossal megbeszéljük, tisztázzuk a valószínű okot és a célszerű gyógymódot.

Az idült székrekedésnek több faja van. Az egyik leggyakoribb a görcsös székrekedés, melynek keletkezési mechanizmusa a következő: vegetatív idegrendszeri izgalom vagy a bélfal gyulladása miatt a vastagbél ráncai kimélyülnek, és a bél tartalom, tovább időzvén a vastagbélben, beszárad, mivel felszívódik belőle a víz. A beszáradt székletnek a bélfalra gyakorolt nyomása kisebb. Mivel a megfelelő nyomás a tovasodró mozgás kiváltó ingere, ha ez elmarad, a széklet nem jut tovább a végbélig. A vastagbél görcsös összehúzódását kiválthatja az izgalom, a túlfeszített munka, az állandó szorongás, az ijedtség-de a mértéktelenül és esztelenül szedett hashajtó is. A görcs miatt a végbél előtti ampullába végül is egyáltalán nem jut olyan mennyiségű széklet, amely a székelési ingert kiváltaná, és ezért a székelés is elmarad. Csak a béltartalom rothadása után, a bélfal fokozott izgalma, esetleg gyulladása vált ki tovasodró mozgást, ampullatelítődést és székürítést. A görcsös székrekedés általában gyakoribb fiataloknál, mint idősebbeknél.

1233
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]